По 4 нощни заведения на всяко студентско общежитие се падат в Студентски град в столицата. 200 дискотеки и барове работят денонощно в Студентски град в момента, а общежитията са само 50. Това съобщиха от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“ след последната проверка, правена в района преди месец.

Въпреки че кварталът е известен с непрекъснатите купони и впечатляващото съотношение между заведения и места за настаняване, нито една жалба за силен шум не е подадена в администрацията на район „Студентски“ за последната година, показа проверка. Така районът, който трябва да предлага условия за развитие на образованието и науката, е станал перфектен бизнес инкубатор, пише "Монитор".

Справка показва, че Софийският университет, УНСС и Техническият университет в София са отдали общо 69 помещения под наем в Студентски град, като част от тях се използват за заведения за хранене и кафенета.

След влизането в сила на устройствения план всички търговски обекти, които в момента се отдават под наем в общежитията, ще се окажат в терени, предвидени за кампуси, обясниха от администрацията на район „Студентски”. Така те ще имат специален режим и трябва да са оградени, като в тях ще се помещават само общежития, столове за хранене, учебни сгради и евентуално спортни обекти, като няма да се допуска строителство на кръчми, дискотеки и други търговски обекти.