Българският суперталант в автомобилизма Павел Лефтеров ще продължи кариерата си с тима на Ауди със стартовете в състезанията Ауди TT Къп. Това обяви 18-годишният пилот от Варна, който има три трофея на вицешампион през 2015-а в клас ES+, в сериите Nova Race и GT4 в дебютния си сезон.

Успехите му донесоха покана от собственичката на Euro Series by Nova Race Елица Майоли да е водещ пилот и за тима й за 24-часовото състезание в Дубай през януари.

Лефтеров избра Ауди, отхвърляйки предложения от Мерцедес, Ферари и други. С влизането в Ауди Спорт ТТ Къп той се превръща в един от 20-те пилота на престижния шампионат, избрани измежду повече от 400 кандидати.

Младият пилот обяви, че не иска да кара във Формула 1, защото е висок, лесно качва килограми и болидите са с различни възможности. Той е отличник не само на пистата, но и в училище, похвали се самият пилот. Завършил 11-и клас с успех 6,00 и вече е избрал да следва в Италия техническа специалност.

Изборът си за участие в шампионата Ауди Спорт TT Къп, Лефтеров аргументира с отличните условия, които предлага германската марка за развитие и изява на личните качества на пилота. „Перфектна организация и германска точност” са първите неща, впечатлили варненеца по време на тестовете.

В допълнение на пълната техническа поддръжка на автомобилите, осигурена от организаторите на шампионата, пилотите на Ауди имат шанса да завършат истинска спортна академия за млади пилоти, включваща не само тренировки за управление на автомобила, но и такива за обща физическа подготовка, работа с психолози, медийно поведение, умения за екипна работа, в тясно сътрудничество с инженерите и конструктори на Ауди. Освен това, в едномарковия шампионат се състезават автомобили с равни възможности, характеристики и сервиз, и победата тук зависи в много по-голяма степен от уменията и характера на пилота, отколкото в другите пистови състезания с участието на различни марки автомобили и отбори с огромни разлики в състезателните бюджети.

Преди да стартира в шампионата на Ауди Спорт TT Къп, обаче, първото сериозно изпитание за Лефтеров през 2016 година ще бъде на 15 януари, в 24-часовите състезания в Дубай, за които точно преди месец той получи от г-ца Елиза Майоли, съсобственик на отбора на Nova Race, специална покана да участва в престижното състезание като водещ, „бърз пилот”. Отборът, състезаващ се с два автомобила Ginetta, е деветкратен шампион в подобни състезания. 24-часовото състезание в Дубай е тест за изключителна концентрация на пилотите, правилна стратегия на отбора и физическа издръжливост. На старта на пистата ще застанат едновременно 100 автомобила, които в продължение на денонощие, при променящи се атмосферни условия, възможни пясъчни бури, тъмна писта през нощта (с изключение на старт-финалната права) и 70-градусова горещина в автомобила през деня, ще се борят за успешно класиране в едно от най-атрактивните автомобилни състезания, които в последните години сякаш изпреварват по зрителския интерес и инвестиции дори състезанията от Формула 1.

Мечтата на 18-годишния Павел Лефтеров е един ден да може да се състезава и в друго емблематично 24-часово състезание: 24-те часа на Льо Ман.