Лекарите препоръчват отказването от пушенето да не става по-късно от 40-45-тата ни година, тъй като сърдечносъдовата система се нормализира 15 години след отказа от тютюнопушенето. Това обясниха учените на среща на Американската асоциация по сърдечни заболявания в Далас.

Мередит Дънкан от Университета Вандербилт в Нешвил и колегите й проведоха първото дългосрочно проучване как отказът от цигари и други източници на никотин влияе върху здравето на бившите пушачи и шансовете им за внезапна смърт.

Изследването обхваща почти девет хиляди души, чиято възраст към момента на започване на наблюденията е 27 години. Доброволците не страдат от хронични заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, туберкулоза и други проблеми с белите дробове и като цяло са били в добра физическа и психологическа форма.

Следващите 16 години наблюдения обаче показват, че младостта и доброто здраве не са гаранция за защита срещу последиците от тютюнопушенето. Например, огромното мнозинство от сърдечни удари и инсулти - около 70% - се случват сред бивши и настоящи пушачи, които консумират около една кутия цигари на ден в продължение на 20 години.

Колкото повече участниците пушели, толкова по-често развивали проблеми с работата на белите дробове и сърдечно-съдовата система. Прекратяването на употребата на тютюн първоначално имало много силен ефект върху тяхното здраве, но с течение на времето степента на възвращаемост на всички показатели до нормално ниво намалявала значително.

 

Дори след 16 години, както отбелязват лекарите, далеч не всички негативни последици изчезват. Това предполага, че пушачите, ако решат да предприемат такава стъпка, трябва да изоставят цигарите възможно най-бързо.

"В рамките на пет години след като сте се отказали от тютюнопушенето, вашето здраве ще се подобри значително. Рискът от сърдечен удар, инсулт и други сърдечни проблеми ще намалее с около 38%", каза Дънкан.

Тютюнопушенето и свързаните с него заболявания са една от основните причини за преждевременната смърт днес. Според статистиката, всяка година в света на тютюна и вторичния дим смъртта си намират приблизително шест милиона души.

През последните години лекарите откриват повече доказателства, че отрицателните ефекти на тютюна и никотина не се ограничават само до белите дробове. По-специално, преди една година биолозите установиха, че тютюневият дим ускорява застаряването на всички органи на тялото, необратимо променя структурата на стените на кръвоносните съдове, правейки ги по-крехки и допринася за развитието на глухота./ Zdrave.to