Очаква се във втория ден на Великден хиляди вярващи да посетят Бачковския манастир, за да се поклонят пред чудотворната икона на Света Богородица и да отправят молитви за здраве и благоденствие. Днес от светата обител ще потегли и традиционното литийно шествие до местността Клувията, където според легендата иконата е открита от две овчарчета. За поредна година обаче иконата на Божията майка ще остане в централната църква "Успение Богородично", а ще бъде изнесено нейно копие.

"Искаме да предпазим иконата, тъй като при литията може да бъде повредена", обяснява игуменът архимандрит Симон, който ще води шествието.

Богомолците няма да имат достъп до пещерата, където според преданието е намерено чудодейното изображение. Причината е, че скалата е започнала да се руши и районът е отцепен от Гражданска защита.

Богослужението ще се извърши в параклиса "Св. Архангели" в местността Клувията, след което иконата отново ще бъде върната в манастира. Бачковската обител е приготвила 5000 червени яйца за поклонниците и 2000 козунака. Ще бъдат раздадени и курбани.