Великобритания обяви днес, че ще открие съвместна тренировъчна база в Оман през март 2019 година, стремейки се да укрепи отношенията със съюзниците в региона, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Във време на засилващо се напрежение в петролодобивния район на Залива, Лондон е дипломатически обвързан в преплитащи се конфликти и разногласия, в които са замесени Йемен, Саудитска Арабия, Иран и други страни. Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън обяви създаването на британско-оманската тренировъчна база при посещение в Оман, където наблюдава мащабни военни учения с участието на хиляди военни, отработващи бойни действия в пустинята.

"Нашите отношения с Оман почиват на вековно сътрудничество, а сега ги циментираме и за много години напред, откривайки тази съвместна нова база", каза Уилямсън. Ройтерс припомня, че по-рано т.г. Великобритания откри постоянна военна база в Бахрейн. При срещите си с омански лидери Уилямсън обяви намерение за подписване на ново двустранно споразумение догодина за укрепване на военните връзки и и за по-широко сътрудничество, съобщи военното министерство в Лондон.