Американският мюзикъл „Магьосникът от Оз“ се представя премиерно тази вечер от 19 ч. в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив. Хитовата продукция е с музиката и текстовете на едноименния филм, закупен от Метро Голдуин Майер през 1939г. Историята за малката  Дороти и нейните приятели може да бъде не само приказен сюжет за деца, но и философски разказ за „търсенето” с много закодирани послания за възрастните.

Централните роли се изпълняват от солисти на Музикалния театър „Стефан Македонски” заедно с оркестър, хор и балет на Държавна опера – Пловдив. Постановката на доц. Нина Найденова с диригент Игор Богданов следва формулата на Бродуей – множество красиви декори и мултимедийни ефекти от сценографа Салваторе Лиистро, бляскави костюми от художника Николина Костова – Богданова и забавна хореография от Боряна Сечанова. Диригент –постановчик е Игор Богданов.

Преди 3 седмици Операта обяви и конкурс за куче, което да влезе в ролята на ТОТО - кученцето на главната героиня - Дороти. Своя дебют на музикалната сцена избраното животинче ще покаже своя сценичен талант пред пловдивската публика.

На сцената вилнее истинско торнадо, вали сняг, бързо изникват паяжини, цъфтят макове и властват зли вещици.

Американската премиера на „Магьосникът от Оз“ по романа на Лиман Баум и музика от Харолд Арлън и Харбърг е през 1939г. Една от най-известните песни „Отвъд дъгата“ в изпълнение на Джуди Гарланд, е отличена с Оскар и е обявена  за най-великата филмова песен в света от Американския филмов институт.

След „Човекът от Ла Манча“ това е вторият световен мюзикъл, за който Държавна опера - Пловдив закупува лицензните права.