Светофар на кръстовището на Околовръстното шосе за Марково ще бъде монтиран до края на септември, заяви днес в Пловдив омбудсмана Мая Манолова.

Манолова посети кмета на община „Родопи“ Пламен Спасов, след като получила жалба от жители на село Марково, които смятат, че има сериозни предспоставки за ПТП.  Омбудсманът настоя Спасов да обясни на хората защо досега не е обезопасено кръстовището.

„През 2013 г. поисках да започнем процедурите за светофарна уредба, но от КАТ отказаха, защото там се пресичат републиканският и четвъртокласният път“, каза Пламен Спасов.

Монтажът на светофарната уредба се е забавил заради тромавото съгласуване в областното пътно управление и регионалната дирекция на МВР, заяви Манолова след срещата си с кмета на община „Родопи“. Тя подчерта, че кметът на община Пловдив Иван Тотев, с когото не успяла да се свърже, все още не е изпълнил ангажимента да финансира съоръжението.

Проектирането на светофарна уредба на републикански път е изключение и е в отклонение от нормите на Закона за движение по пътищата, но все пак се разрешава, каза Александър Георгиев от фирмата-изпълнител. Той обясни, че след  изграждането на светофари на Околовръстното шосе на Пловдив с „Коматевско шосе“, в Марково ще бъде другият такъв случай.

До средата на септември изпълнителите се надяват, че ще бъдат одобрени действията по готовия вече проект. По думите им ще са необходими около 15 дни, за да го изпълнят.