Вещ познавач на властовото задкулисие, Нанси Пелоси може отново да стане най-могъщата жена в американската политика, след като демократите превзеха Камарата на представителите, но ще се наложи да преговаря с ред свои съпартийци, приканващи за обновление. Защото водачът на мнозинството в долната камара на Конгреса е третият по ранг човек в държавата след президента и вицепрезидента. Седемдесет и осемгодишната депутатка от Сан Франциско има вече опит на този пост, който заемаше от 2007 до 2010 г., вгорчавайки за Джордж Уокър Буш края на президентския му мандат.

Ако стане отново "уважаемата госпожа председател", демократката обеща да превърне в ад живота на Доналд Тръмп, който й се обади във вторник вечерта, още преди да бъдат преброени всички бюлетини. "Конгрес с демократично мнозинство ще разработи решения, които да ни сплотят, защото имаме доста разногласия помежду си", заяви тя пред съмишленици във Вашингтон и обяви, че се "възстановяват конституционните правомощия и контраправомощия". При гласуване в Камарата по законопроекти на Белия дом Пелоси ще може като лидер на мнозинството да блокира републиканските текстове, било то за нова данъчна реформа или за градежа на стена срещу мигрантите по мексиканската граница.

Нещо по-важно: шансовете за процедура за отстраняване на Тръмп от президентския пост, силно нарастват, щом демократите ще могат да започват парламентарни разследвания на подозренията за сговор на предизборния му екип с Русия в президентската кампания от 2016 г. Пелоси заяви, че е против процедурата за импийчмънт - с мотива, че това само ще мобилизира привържениците на президента. Но тя може и да размисли, особено ако специалният прокурор Робърт Мълър, водещ разследването, представи конкретни доказателства в подкрепа на обвиненията. Успехът на нейната партия впрочем не й гарантира връщане на върха - десетки кандидати на демократите заявиха преди вота, че ще й препречат пътя към този пост.

Политиката е в кръвта й Причина за тези вътрешни несъгласия е разочарованието сред голяма част от електората. При допитване, данни от което бяха разпространени през август, към три четвърти от запитаните приканват демократите да си изберат друг водач в долната камара. Недолюбвана от някои хора в собствената си партия, тя е и "черна овца" в очите на републиканците начело с Доналд Тръмп, който редовно насъсква тълпите срещу нея. Пелоси "слабо познава нещата около престъпността, границите и втората поправка", гарантираща правото за носене на оръжие, написа президентът в Туитър през август.

Други консерватори критикуват "арогантността" на тази съпруга на бизнесмен милионер, спадаща според тях към елита на либералите, откъснат от трудностите на средната класа. Вече трийсетина години Нанси Пелоси представлява в Камарата калифорнийския мегаполис Сан Франциско със силно прогресистки нагласи. Смятана за умерен политик в тази крепост на левицата, тя с гордост брани най-прогресистките ценности на Демократическата партия - защитата на сексуалните малцинства, правото на аборт, битката срещу антимигрантската стена.

Майка на пет деца и баба на девет внуци, тя е родена под името Нанси Д'Алесандро на 26 март 1940 г. в Балтимор, щата Мериленд, в италианско-американско католическо семейство с изявен интерес към политиката. Баща й и нейният брат са били кметове на Балтимор. Завършила вашингтонския "Тринити колидж", тя заживява впоследствие в Сан Франциско със съпруга си Франк Пелоси, който натрупва състояние във финансовия бизнес и търговията с недвижими имоти.

Прави кариера в Демократическата партия, като изчаква децата й да пораснат и на 47-годишна възраст за пръв път получава място в Камарата. През 2003 г. оглавява малцинството на демократите там. Ловък тактик, тя опознава властовото задкулисие, ври и кипи в политическите борби. За да напреднеш в американския политически живот, трябва "да носиш броня", но и "да носиш на удари", казва Нанси Пелоси. Точно това ще й бъде необходимо, за да надвие съмненията на своя лагер и да стане опонент номер едно на Доналд Тръмп. (БТА)