Постоянно пребиваващ у нас македонски гражданин застава пред съда, след като измамил майка и дъщеря, че ще им закупи жилище, за което те му броили 98 851 лева.
53-годишният Ильо Н. започнал да мами двете жени още през 2007 г. Дъщерята на име Снежана Г. живеела постоянно в Гърция и решила да закупи апартамент на племенницата си в Пловдив. Чрез свой познат се запознала с Ильо, който заявил, че се занимава с посредничество при покупко-продажба на недвижими имоти. Жената му обяснила какъв апартамент търси, което споделила и с майка си - Величка Г. от Бургас.
Фалшивият брокер поискал капаро, после двете жени зпочнали да изпращат пари на различни вноски в сметки, посочени от него. По-късно Ильо информирал Снежана, че е сключил и предварителен договор с фирма – строител за изграждане на апартамента.
През декември 2007 г. тя се върнала в България и поискала да види как върви строежът. Била заведена до изкоп в жилищен квартал в Пловдив и й било обяснено, че предстои да бъдат положени основите на бъдещата сграда. Майката и дъщерята продължили да изпращат пари на вноски за жилището. През април 2010 г. Ильо заявил, че имало проблеми при издаването на Акт 16, заради което непознато лице, представило се за управител на фирмата-строител, се обадило на свидетелките и заявило, че ще получат обезщетение за внесените суми.
По делото е установено, че управителят на посочената фирма-строител не познава обвиняемия, нито двете свидетелки и не е подписвал предварителен договор за строеж на апартамент, не е давал заповед за обезщетение и удостоверение за платени вноски.
Разследването е установили, че двете пострадали жени направили общо 27 парични превода с различни суми - от 300 лева до 41 500 лева.
Разпитан в хода на досъдебното производство, Ильо Н. се е признал за виновен. Предстои Районният съд в Пловдив да насрочи първо заседание по делото.Марица.бг