Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европейският съюз се е провалил със закрилата на по-бедните, предаде Ройтерс.

"Ние трябва да се вслушаме в страха и гнева. Породи се гняв срещу една Европа, която стана прекалено ултралиберална. Гневът е насочен срещу тази ултралиберална Европа, която вече не позволява на средните ни класи да живеят прилично", заяви Макрон в интервю за френското радио "Европа 1".

Според Макрон Brexit е в резултат от разочарованието на работническата и на средната класа от Европа и от лондонското Сити.

Макрон подчерта и необходимостта на Европа да изгради истинска армия, за да стане по-малко зависима от Съединените щати в контекста на засилващата се Русия.

"Русия е близо до нашите граници и е демонстрирала, че може да бъде заплашителна. Аз искам да изградя истински диалог в областта на сигурността с Русия, която е държава, която уважавам, една европейска страна. Ние се нуждаем обаче от Европа, която е в състояние да се отбранява сама и без да разчита единствено на САЩ", каза Макрон.

Междувременно стая ясно, че са арестувани шестима души, заподозрени, че са заплашвали сигурността на френския президент.

Арестите са извършени като част от предварително разследване на парижката прокуратура за заплахи срещу Макрон.

(БТА)