„Протестите са гражданско право и те винаги имат конкретни поводи. Социалното страдание става все по-нетърпимо. За мен тези протести имат своето основание и обяснение”. Това заяви обмудсманът Мая Манолова в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия. Тя коментира проблемите от последната седмица, които изкараха хиляди хора на улицата в знак на протест.

Според Манолова на много места в страната хората имат допълнителни искания и каузи, за които се борят от дълго време и по тази причина към основните протести за намаляване цените на горивата и на високия данък на старите коли, се включват и пртести по други искания. Тя даде пример с Русе, където от години жителите на града протестират срещу мръсния въздух, замърсяван от промишлени предприятия там. "Държавата не определя цените на горивата, но може да създаде свободна конкуретна среда за естествено им регулиране", коментира Манолова проблемът с високите цени на горивата. Според нея липсва реална конкуренция, която естествено да намалява цените на горивата.

"Не е работа на омбудсмана да решава тези проблеи, затова зададох въпроси към депутатите. Защо имаме най-ниските налози и производствени разходи, а цените на горивата са толкова високи? Достатъчна ли е конкуренцията в сектора по отошение на данъчните складове, търговията, има ли достатъчно възможности за внос, така че цените да падат по естествен начин. От разлините информации и анализи на експерти стана ясно, че в 23 европейси стран има по-евтин бензин", каза Манолова Без конкретен коментар от страна на Манолова остана оставката на вицепремиера Валери Симеонов, както и поисканата оставка на Красимир Каракачанов от коалиционния му партньор Волен Сидеров. „Нямам отношение в казуса.

Моята работа е да посреднича на хората в работата им с институциите”, заяви тя. Манолова нито отрече, нито потвърди дали се връща в активната политика. По повод смяната на адресната ѝ регистрация, след което се заговори, че вероятно ще се кандидатира за кмет, обмудсманът обясни: „Аз също работя и живея в София. В София съм от 2005 г. и мисля че най-нормалното е адресната ми регистрация да е там”. „До Нова телевизия дойдох с такси. Веч завих, че ще ползвам градски и обществен транспорт и тук е моментът да похваля градския транспорт - метро , автобуси, тролеи.

Много хора, и познати и непознати, ми предложиха автомобил, но това не означава че всички те имат политически планове, в които искат да ме включат”, каза още обмудсманът. Тя коментира и създаването на Балканска мрежа на омбудсманите. Днес те се събират в София, където ще дискутират икономическите и социалните права на гражданите, уредени в европейската харта. „Има много проблеми с трансграничен елемент, например осъждането на българи в Гърция, проблема с „Олимпик” и др. Има нужда от подомна мрежа”, каза тя.