Лидерът на френската крайна десница Национален фронт Марин льо Пен официализира кандидатурата си за президент, 15 месеца преди президентските избори във Франция, пише в. "Фигаро".



Пред френската телевизия Те Еф 1 Льо Пен заяви: "Да, ще бъда кандидат за президент, защото мисля, че политическият живот има нужда от истина, че френската политика има нужда от проява на храброст. Тя има нужда от хора, които вярват в онова, което защитават. А не виждам сега във Франция много политически представители, за които това е в сила", каза Льо Пен, която е евродепутат. Тя се кандидатира за президент през 2012 г. и спечели тогава на първия тур 17,90 процента от гласовете на избирателите.

Пред Те Еф 1 Льо Пен каза, че се надява, че Франция ще се успокои и подчерта, че това ще бъде заложено и в предизборния й лозунг, който може да гласи: Моята надежда е Франция да се успокои.

Днес ние сме принудени да констатираме, че прекалената толератност създава хаос, а властта успокоява, че нацията обединява, а комунитаризмът разделя, че икономическият прогрес обединява и че несигурността разделя и настройва всеки срещу всеки, каза Льо Пен.

Тя се определи като кандидат на истината, който няма да пробутва лъжи на сънародниците си.

Льо Пен уточни и плана си за действие, в случай че бъде избрана за президент.

"Преди повече от 4 години казах, че ще започна преговори с ЕС (ако бъда избрана - бел. ред.), нещо което прави сега Великобритания. И ако Франция не може да си върне суверенитетите - териториален, законодателен и валутен - чрез преговорите, то този въпрос ще бъде предложен за гласуване на французите на референдум", каза крайнодясната лидерка.

(БТА)