Марка, изобразяваща Античния театър в Пловдив и логото на града за обявяването на Европейска столица на културата през 2019-та година, беше официално валидирана днес.

На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на туризма Ангелина Ангелкова, кметът на Пловдив Иван Тотев и директорът на Български пощи Деян Дънешки.

Марката е с тираж от едва 10 050 броя, като се очаква тя да обиколи света по пощенски пликове и филателийни колекции.

Според председателя на Съюза на българските филателисти Спас Панчев стойността на тази марка ще се увеличава с годините. „Колекционерите на марки в Европа са над 16 милиона човека, а по света 150 млн., затова и рекламата, чрез марки е изключително ефикасна“, каза още Панчев.

Председателят  на народното събрание Цецка Цачева направи специално обръщение към пловдивчани:

„Всички вие – граждани на Пловдив, които ежедневно вървите по вековните исторически пластове, забързани в делника, сигурно не осъзнавате колко много се променя Пловдив. Това можем да го видим ние - приятелите на Пловдив отстрани...

Аз съм изключително съпричастна с „Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 г”. Самият факт, че всички сме тук, говори за това, че ще върввим заедно по пътя към съхранение и популяризиране на историческото наследство и идеята за културна столица. Размахът на днешното съвремие в Пловдив ме кара да бъда горда от направеното”.