Службата за безопасност на Украйна подготвя мащабни провокации в Азовско море, казва представителят на народната милиция на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) Едуард Басурин, съобщава Агенция Донецк.

Според него в началото на 2019 г. украинските специални служби разработват "няколко сценария на провокации във водите на Азовско море" - включително потопяване на украински и чуждестранни плавателни съдове.

Положението с корабоплаването в Азовско море се влоши в началото на годината. През март Украйна задържа траулера "Норд" с десет руснаци на борда. Капитанът може да получи пет години затвор за незаконно посещение в Крим", за да навреди на държавните интереси". През август танкерът Механич Погодин бе задържан в пристанището Херсон.

Москва разгледа действията на Киев като "морски тероризъм" и отговори чрез засилване на граничните инспекции в своята част на Азовско море. Тогава украинската гранична охрана обвини руските власти за "строга политика на задържане и проверка на корабите". В същото време Кримската гранична охрана на ФСБ заяви, че извършва проверки в съответствие с международното морско право и не получава искания от корабособствениците, а украинското външно министерство признава, че руските гранични служители не са нарушили протоколите по време на инспекцията.

По-късно Киев обяви намерението си да засили военното си присъствие в Азовско море и да създаде военноморска база в региона.