Интересно изследване са провели учени от Университета в Съри (Великобритания). Статията на диетоложката Рона Антъни и нейни колеги колеги е публикувана в списание British Journal of Nutrition.

В изследването са участвали 27 мъже и жени с наднормено тегло. 15 от тях са спазвали т.нар диета 5: 2 - в рамките на пет дни, те изяждали приблизително 2000 ккал, а останалите два дни били разтоварващи: калоричността на храната намалявала до 600 ккал на ден. Останалите 12 участници били на обикновена диета и силно се ограничавали при хранене.

Участниците в експеримента били наблюдавани, докато не загубят 5% от теглото си. Оказало се, че групата, практикуваща прекъсващо гладуване, достигнала до този показател 14 дни по-рано. Освен това показателите за тяхното здраве са по-добри от тези на втората група.

Например, тестове са взети в началото и в края на изследването показват, че се придържащите се към диета 5: 2 значително са понижили нивата на триглицеридите (мазнини) в кръвта след хранене, и са подобрили усвояването на глюкозата. А кръвното им налягане е спаднало средно с 9%, докато участниците, които постоянно се отказвали от пълноценно хранене, то се увеличило средно с 2%.

Затова учените правят извода, че периодичното гладуване не само помага за отслабването, но и има още много други ползи за здравето. Учените смятат, че точно това гладуване по схема кара организма да променя много механизми на съхранение и консумация на енергия, което води до повишен и ускорен метаболизъм.

Изследователите обаче отбелязват, че периодичното гладуване не е подходящо за всички. Антъни и нейните колеги планират да продължат изследванията, за да установят още по-подробно как диетата 5: 2 засяга тялото и да намерят начини да я направят по-универсална./Zdrave.to