„Просто е глупаво да се отворят широко границите на Европа и да се поканят всички, които искат да дойдат във вашата държава“, заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за германското издание „Хандесблат“, цитирано от БГНЕС. „Европейската политика е пълен провал“, допълни той. Френският премиер Манюел Валс пък заяви, че либералната политика спрямо бежанците на германския канцлер Ангела Меркел не е устойчива в дългосрочен план.

„Тази политика, която има временно оправдание, е неустойчива в дългосрочен план“, каза той пред германската медийна група „Funke“. Той също така посочи, че капацитетът за прием на бежанци не само на Германия, но и на Европа е ограничен.

„Трябва да кажем това ясно – Европа не може да приеме всички мигранти от Сирия, Ирак или Африка. Тя трябва да си върне контрола над своите граници, над своята миграционна или бежанска политика“, каза още Валс, който участва в конференцията за сигурност в Мюнхен.

Либералната политика на Меркел спрямо мигрантите обаче й спечели много критики не само сред политическите кръгове, но и в обществените среди. Според социологическо проучване от януари 40% от избирателите искат Меркел да напусне поста.