Германскаият канцлер Ангела Меркел каза, че иска "драстично да намали" броя на бежанците, идващи в Германия, предаде Ройтерс. По този начин тя даде знак за възможен компромис към критиците на политиката ѝ на отворените врати от нейния Християндемократически съюз (ХДС) преди започващия днес партиен конгрес, съобщи Ройтерс.

"В същото време ние взехме предвид притесненията на хората, които се тревожат за бъдещето. Това означава, че искаме да намалим, искаме драстично да намалим броя на хората, които идват при нас", заяви тя по телевизия А Ер Де.

Канцлерът, чиято популярност спадна заради подхода ѝ към бежанската криза, каза, че думата "ограничение" не присъства в главната резолюция на ХДС, която ще бъде обсъдена на двудневния конгрес в Карлсруе.

По думите ѝ в ХДС има широка подкрепа за нейната стратегия за намаляване на броя на бежанците.

Това включва сътрудничество с Турция за борба с контрабандата на мигранти, подобряване на ситуацията в сирийските бежански лагери в Турция, Ливан и Йордания и засилване на контрола по външните граници на Европейския съюз.

Критиците на Меркел искат тя да намали броя на пристигащите бежанци преди изборите в три германски провинции. По думите им начинът, по който се реши бежанската криза може да застраши надеждите ѝ да се кандидатира за четвърти мандат през 2017 г.