Според руския външен министър Сергей Лавров между страната му и САЩ няма нова "желязна завеса", съобщи РИА Новости.

"Не смятам, че терминът "желязна завеса" може да се използва по отношение на руско-американските отношения в съвремието", заяви Лавров, но отбеляза, че има наличие на проблеми в отношенията между двете държави, както и немотивирани антируски действия от страна на САЩ.

Руският министър обясни ситуацията с това, че в САЩ е настъпил пореден пристъп на "МакКартизъм", от който американското общество все още не е изградило имунитет.

"Но лично аз съм уверен, че както в САЩ на всички им омръзна устроения от сенатор Джоузеф МакКарти "лов на вещици", така и в настоящата ситуация ще настъпи отрезвяване, а с него оздравяване", изрази надежда Лавров.

Той увери, че Кремъл не възнамерява да засилва конфронтацията с Вашингтон, но ще отговаря на агресивни нападки.

Министърът отбеляза, че въпреки засилващите се антируски настроения в САЩ Москва "действа прагматично".

"Срещу агресивните нападки отговаряме, но не възнамеряваме да преминаваме към конфронтация. И занапред ще отстояваме своите позиции последователно и енергично. Ще върнем колегите във Вашингтон към основните принципи, на които трябва да се води двустранния диалог", заяви Лавров.

По думите му основните принципи са отчитането и уважаването на интересите един на друг.

"Без това няма как да има подобряване на отношенията, защото така едва ли ще се получи ефективно сътрудничество в международните дела", заяви Лавров.