Пътно транспортните произшествия трябва да бъдат намалени с 50%. Пътищата в страната трябва да бъдат по-сигурни, за да се предотвратят повече катастрофи и да се запазят повече човешки животи и съдби. За това призова вътрешният министър Младен Маринов на форума "Заедно за по-безопасни пътища", организиран от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Той се осъществява с подкрепата на Главна дирекция "Национална полиция" и отдел "Пътна полиция", Австрийския автомобилен клуб ÖAMTC, Технически университет София и депутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Маринов посочи, че темата за пътната безопасност в България е от изключителна важност за националната сигурност, здравето и живота на хората. Според него в пътната безопасност влияят много фактори, като един от най-значимите фактори е личното поведение на водачите и членовете на обществото.

Силовият министър е на мнение, че повишаване на техническите възможности на автомобилите и увеличаване на скоростта водят до повече пътно транспортни произшествия. 
Той уточни, че освен общата отговорност и отговорността на институциите, е много важна и личната отговорност както на водачите, така и на пешеходците.

Маринов увери, че "Пътна полиция" гледа изключително сериозно на проблема и прави всичко възможно за добра комуникация с неправителствени организации, които работят за постигане на по-висока безопасност.

Той изрази съжаление, че страната ни е на предпоследно място в класацията в Европа по пътна безопасност.

На форума присъстват още председателят на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация (ИААА) Бойко Рановски, директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски, заместник-министърът на транспорта Ангел Попов и други.

По данни на МВР за пътните инциденти в страната само за изминалото денонощие при катастрофи у нас са загинали 6 души, а 18 са били ранени. 

Общият брой на тежките произшествия на 5 ноември, понеделник, е 17. 

Черната статистика на МВР отчита 96 тежки катастрофи от началото на месец ноември - от 1 до 5 ноември, включително. 
При катастрофите са загинали 19 души, а 124 са ранени.

От началото на настоящата 2018 година на територията на страната са възникнали 5 766 тежки пътни инциденти.
При тях са загинали 523 души, а 7 323 са били ранени.