Руското министерство на отбраната отрече да е разполагало специални сили в Египет, предаде руската агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс.

Опровержението идва в отговор на съобщение на американски и египетски дипломатически източници пред Ройтерс, че руското военно министерство, изглежда, е разположило такива сили, включително и безпилотни самолети, в египетска военновъздушна база на 100 км от границата с Либия.

Според тези източници всяко подобно разполагане на руски сили може да е част от опит да се окаже подкрепа за либийския военен командир Халифа Хафтар, който претърпя неуспех, след като на 3 март Бригадите за защита на Бенгази нападнаха контролирани от неговите сили петролни пристанища.

"Няма части на руски специални сили в Сиди Барани", се посочва в изявление на говорителя на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков, цитирано от Интерфакс.

Руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС, каза, че не чул за присъствие на руски военни на границата с Либия от никакви други източници, освен от съобщенията на западни медии.

А говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти в Москва, че Русия контактува с онези хора в Либия, с които смята за нужно, но няма намерение да се намесва излишно във вътрешните работи на тази страна. Така той отговори на зададен му въпрос за контактите на Москва с командващия Либийската национална армия генерал Хафтар.

Според Песков положението с властта в Либия "остава твърде сложно и противоречиво". "Безусловно, някаква излишна намеса на Русия в либийските работи едва ли е възможна и едва ли е целесъобразна. Това не означава, че Русия не контактува с онези страни (там), с които смята за нужно", подчерта говорителят на президента Владимир Путин.

/БТА/