Лидерите на десетте страни от Югоизточна Азия се събраха в Москва за среща Русия-АСЕАН. По случай юбилея - двустранното сътрудничество навършва 20 години, участниците решиха да не повдигат остри теми, най-малкото публично, пише в коментар "Московский комсомолец".

Кремъл няколко години упорито настояваше да участва в източноазиатските срещи на върха, за да има възможност да обсъжда сигурността в региона, но щом бе допуснат едновременно със САЩ, веднага изгуби интерес, пише вестникът.

"Днешният завой на изток от страна на Москва има известни икономически мотиви, но на първо място се дължи на охладнелите отношения между Русия и Запада. Това се случва вече не за пръв път и повечето експерти са убедени, че при възстановяване на връзките с Европа и САЩ руските власти, а и бизнес елитът тутакси пак ще обърнат на Азия гръб или поне ще застанат в полупрофил" към региона, се казва в материала.

"Полетите са дълги, правилата на играта - неясни, много са административните пречки и нюанси", оплаквали се в кулоарите на срещата руски предприемачи. "В Бизнес съвета Русия-АСЕАН също не крият, че заявени проекти много, а осъществени няма и за пет пари. А и как да развиваме сътрудничество, щом по нашето тихоокеанско крайбрежие нямаме необходимата логистична и пристанищна инфраструктура", посочва всекидневникът.

"Според мен не правилно да се говори за стратегически завой в източна посока", цитира изданието Дмитрий Песков, говорителя на руския президент.

"Като евразийска държава Русия не може да завива само в една посока. Никога не сме били инициатори на маргинализиране на отношенията с едни или други страни и съжаляваме, че това се е случило. Днес и утре обаче основният приоритет е АСЕАН" - регион с такъв потенциал естествено предизвиква интерес у Русия, обяснява представителят на Кремъл.
 

/БТА/