В началото на ноември влезе в сила вторият етап от санкциите на САЩ срещу Иран. Той удря и европейски компании: всеки, който търгува с Иран и оперира с долари, ще бъде наказан. "Вторични" или "извънтериториални" ефекти ги наричат специалистите, а доларът се превръща в оръжие.

Но този път са засегнати не само Иран и фирмите, които търгуват с режима, но и стратегическите интереси на ЕС, които всъщност подпечатаха ядрената сделка с Иран. Това, което някога бе замислено като оръжие срещу неприятни режими, изведнъж се насочва срещу съюзник на САЩ - Европа.

И това трябва да е само началото. Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече обмисля налагането на санкции на всички компании, участващи в спорния газопровод "Северен поток" 2 от Русия до Германия. И бизнесът с Китай може скоро да бъде наказан.

Европейците, от друга страна, трябва да се защитават, казва в свой коментар за редица медии Марк Ленард, директор на Европейския съвет за външна политика. Британецът пледира за равнозначен отговор срещу Тръмп - а също така и санкции срещу американски дипломати и финансови институции.

Ще се изправят ли европейците срещу „тиранията“ на Тръмп? Съмненията са позволени – защото особено Германия е силно зависима от САЩ. Най-голямата държава в ЕС не само зависи военно от американците, но и САЩ са най-важният търговски партньор за Германия – дори преди Франция.

Още подобни анализи четете в Investor.bg