Великобритания ще приеме непридружавани деца бежанци, които са били регистрирани в Гърция, Италия или Франция преди сключването на споразумението между ЕС и Турция, съобщи канцеларията на британския премиер Дейвид Камерън, цитирана от Франс прес.

С това правителството отстъпи пред искане на опозицията, отбелязва агенцията.

За момента не са обявени точни цифри за новата инициатива, организирана от неправителствената организация "Спасете децата".

Тя е голяма промяна в политиката на правителството на Дейвид Камерън, което досега отказваше да приема бежанци, вече пристигнали в Европа.

"Правителството винаги е имало двоен подход за справяне с кризата с мигрантите: да се помогне на най-уязвимите, без да се насърчават нови опасни преходи към Европа. Този подход продължава с тази инициатива, като се ограничава приемането само до децата, регистрирани преди подписването на споразумението за миграция между ЕС и Турция, влязло в сила на 20 март", се обяснява в изявлението на канцеларията на британския премиер.

Миналата седмица беше обявена друга програма, която предвижда приемането на до 3000 деца в уязвимо положение от Близкия изток и Северна Африка, и евентуално на семействата им, до края на 2020 година. Освен това британското правителство е обещало до 2020 г. да приеме 20 000 сирийски бежанци. Досега във Великобритания са пристигнали над 1000 бежанци, половината от които са деца.

Алф Дъбс, член на Камарата на лордовете от Лейбъристката партия, предложил приемането на деца бежанци, които вече са пристигнали в Европа, приветства новината. Самият Дъбс е бил приет във Великобритания през 1939 г. в рамките на операцията "Киндертранспорт", довела до спасяването на хиляди еврейски деца в навечерието на Втората световна война.

(БТА)