Около 10 000 поддръжници на турския президент Реджеп Тайип Ердоган се събраха в германския град Кьолн на демонстрация срещу неуспешния опит за преврат на 15 юли в Турция, предаде БТА като се позова на ДПА.



Митингът започна с националните химни на Турция и Германия и запазване на минута мълчание в памет на жертвите на пуча, при който загинаха над 260 души. Демонстрацията се провежда под мотото: "Да на демокрацията, не на преврата".

Броят на демонстрантите, които се събраха на източния бряг на река Рейн, е много по-малък от първоначално очакваните 30 000 души, отбелязва агенцията.

Очаква се представители на всички турски политически партии, включително опозиционните, да говорят. Обявено беше и присъствието на турския министър на спорта Акиф Чагатай Кълъч.

Местните властите обаче са поставили условие да не бъдат разпространявани никакви послания от турски политици на голям екран. Съдът отхвърли вчера възраженията срещу тази забрана.

Решението на германски съд да забрани излъчване на живо на обръщение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на митинга в Кьолн беше критикувано от говорителя на турския президент Ибрахим Калън и от турския министър за ЕС Йомер Челик.

Полицията е разположила в района 2700 свои служители, които да се грижат за реда и сигурността, тъй като едновременно ще се състоят и четири други по-малки контрапротести, отбелязва АП.