Очаква се около 260 000 българи да почиват у нас по време на Гергьовден, а 110 000 сънародници да се отправят към чужбина.

Това заяви в интервю за Радио Пловдив Румен Драганов, директор на Института за анализ и оценка на туризма. Тази година най-предпочитана е Гърция, но сред избраните дестинации от българите за Гергьовден са Сърбия, Македония и Румъния.

У нас – базата за туризъм е заета на 55-60%. Сред предпочитаните курорти са и морските, тъй като част от хотелите по Черноморието вече отвориха врати.

Туристическият бранш също трябва да се присъедини към протеста на работодателските организация, които се обявиха срещу сливането на празничните дни. Защото и той търпи загуби, коментира Румен Драганов. Той даде за пример градските бизнес хотели, които остават празни, защото нямат клиенти. „Поради простата причина, че никой не прави бизнес в тези дни. И тези хотели търпят големи загуби“, разясни Румен Драганов.

Тази година се очаква изключително силен летен сезон по Черноморието. Причината е, че има наплив от чужди туристи, които до момента са са избирали Турция и Гърция. „Това няма да ограничи българите, но е добре да помислят за лятната си почивка още днес. Защото се очаква много натоварен летен сезон“, коментира Румен Драганов.