Руските въздушни удари в Сирия, "насочени предимно срещу опозиционните групи в Сирия, подкопават усилията за намиране на политическо решение" на сирийския конфликт, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Франс прес.

"Освен това засилването на руското присъствие, въздушната му активност в Сирия, водят до нарастване на напрежението и нарушения на турското въздушно пространство", заяви той при пристигането си на среща на министрите на отбраната на ЕС в Амстердам.

"Това създава рискове, повишава напрежението и без съмнение е предизвикателство за НАТО, защото представлява нарушение на въздушното пространство на НАТО", добави генералният секретар на Алианса.

Той призова за "спокойствие и деескалация, както и за намиране на политическо решение на кризата в Сирия".

"Значителното засилване на руското военно присъствие в Сирия и Източното Средиземноморие е на път да промени стратегическото равновесие" в региона, заяви Столтенберг. "НАТО подкрепя всички усилия за намиране на политическо решение на конфликта в Сирия", припомни той.

Мирните преговори в Женева започнаха трудно и бяха прекъснати до 25 февруари, припомня АФП.

Днес Съветът за сигурност на ООН ще проведе консултации за Сирия. Режимът на Башар Асад, подкрепян от руската авиация, засили офанзивата си срещу град Алепо, което накара десетки хиляди мирни граждани да напуснат домовете си.
 

/БТА/