Нека си кажем истината за скандалния мач „Левски“ – Литекс. Да си я кажем право в очите. Ловчанлии нямаха право да прекратяват срещата. Сега ще загубят и те, ще загуби и футболът ни. Всъщност, той футболът ни отдавна е загубен, а снощният екшън беше най-точният пример за настоящото му състояние.

Нека погледнем в детайли съдийството на Георги Йорданов. Реферът ощети Литекс два пъти. Най-напред задължително трябваше да изгони Веселин Минев. При спряла игра той блъска грубо без топка Асприля. Картонът е един – червен. Такъв обаче не последва. Арбитърът явно не мереше с еднакъв аршин спорните ситуации, защото след това за същото действия отстрани Бьорн Йонсен. Тогава мачът би протекъл по съвсем друг начин... Второто ощетяване за „оранжевите“ при удара с лакът от страна на Владо Гаджев, когато на халфа му беше спестен задължителен жълт картон. Точно така – жълт, а не червен. 

В останали ситуации Георги Йорданов не помогна на „Левски“. Нито при червения картон на Йонсен, нито при този на Рафаел Перес в края на полувремето, апропо – в края на… мача.  

Двубоятт обаче щеше да се развие вероятно по съвсем друг начин, ако Йорданов бе изгонил Минев в началото. Факт, който показа, че този рефер не става за големи дербита.

Захвърлете обаче клубните пристрастия и разсъждавайте трезво - всичко това може ли да бъде повод да предприемеш такова крайно решение. Да извадиш отбора си от терена и да прекратиш мача?!

Ще припомним, че при предишния мач между двата тима на „Герена“, завършил 2:2, съдиите още повече ощетиха Литекс. Тогава главният рефер Таско Тасков не зачете кристално чист гол на „оранжевите“. В този случай нямаше екшъни, нямаше прекратяване на мача, за разлика от снощи.

Казват, че реакцията на ловешките шефове била следствие на множество натрупани съдийски грешки, ощетили техния отбор. И накрая нервите им не издържали. Вероятно е така, но стабилната психика трябва да е част от характеристиката на всеки един началник. В противен случай вижте докъде се стига. Какво ще спечели Литекс от скандала? Нищо.  

А в „Левски“? Там бе смешно и глупаво да виждаме как играчи и фенове се радват на служебна победа. Там наистина е повече от необходимо да се вземат мерки. Погледнете само – в два поредни мача все с човек повече „сините“ губят от Литекс. Някои твърдят, че ловчанлии побързали да сътворят скандала и да извадят отбора, защото предусещали, че вече останали с двама души по-малко, този път ще загубят. Не се знае обаче как щеше да протече мачът, защото май и с двама повече „Левски“ едва ли можеше да стигне до обрата. Това е проблемът на „Герена“. И дано да го осъзнават, вместо да се радват.  
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ