„Пловдив е тайната столица на България, спокойно можем да го наречем "Троя на Балканите", така започва разказът на престижна немска медия за един от най-древните градове в Европа – Пловдив.

Екип от журналисти и оператори са заснели 43-минутен филм, който показва живота в Пловдив – културните центрове, историческото и археологическо наследство, обичаите. Снимани са най-известните сгради и забележителности. Репортерите не са подминали и Столипиново.

Като цяло медията разказва, че Пловдив е един от най-старите градове в Европа като Рим, построен на седем хълма. Близо до античния театър, който е идеално запазен, се намира третата най-стара джамия на Балканите. Освен тракийските разкопки, има и великолепни къщи. „Hanseblick” с водещ Ян Хендрик Бекер се впуска по следите на траки, римляни, византийци и османците в 8000-годишната човешка история на Пловдив.

"The Via Diagonalis -древният кръстопът между Западна Европа и Близкия изток минава през Пловдив. От времето на "Българското възраждане" през 19-ти век свидетелстват цветни градски къщи, така наречения "Пловдив барок". Само един квартал по-надолу – в Столипиново се намира най-голямото ромско селище на Балканите.", разказват немците.

Показани са и бивши занаятчии в гетото. Престижното издание отбелязва, че до 2019 година градът трябва да бъде напълно обновен, тъй като тогава Пловдив ще бъде Европейска столица на културата.