Настъпи ли някаква промяна в организма, започне ли имунната система да отслабва и да се заражда едно или друго заболяване, външните човешки органи претърпяват промени, които подсказват за настъпващия срив на здравето. За тези промени хората са знаели и са ги наблюдавали от незапомнени времена. Като един от най-ясните индикатори за промените в организма те са смятали ноктите. По тяхната форма, гладкост или грапавина и промяна те са знаели, че нещо неблагоприятно се случва в тях и трябва да вземат мерки. Ноктите подсказват седем важни промени в организма. Тази народна диагностика е известна във всички точки на земното кълбо при всички етноси и култури. Според американския дерматолог д-р Джулия Дзъ от Нюйоркския медицински център обезцветяването или бледността им може да сочи за проблеми с нокътната плочка. „Ако се появят такива петна, това може да е ранно развитие на меланома на нокътната плочка“, обяснява лекарката и съветва да се отиде на профилактичен онкопреглед. Жълтеникав оттенък пък подсказва началния стадий на псориазис. Също според редица специалисти жълтият цвят на ноктите може да говори за възникващи проблеми с черния дроб.

Не по-малко тревожен сигнал е, когато те започнат да сивеят (цианоза). Според д-р Андреа Вайл от Харвардската медицинска школа това може да сочи ниско ниво на хемоглобин, проблеми с кръвообращението и дихателната система. Белите петна, които ту се появяват, ту изчезват, смятаме за нещо обичайно. Мнозина не им отдават значение, но това може да се окаже фатален пропуск. Малките бели петна с различна форма говорят за недостиг на цинк или калций в организма. „Освен това, ако на ноктите са започнали да се появяват хоризонтални бели ивици, това може да сочи проблеми с бъбреците”, предупреждава д-р Джулия Дзъ. Това състояние има отделно название – левконихия. Напречните бразди по плочките и малките вдлъбнатини по повърхността на ноктите според лекарката подсказват, че човек е подложен на продължителен стрес.

Втората причина е нарушение на обмяната на веществата. И накрая третата – травма на ноктите.
Надлъжните линии по тях се срещат обикновено при възрастни хора и са в резултат на логични геронтологични изменения в организма. Но понякога тези ивици могат да възникнат и при млади хора. В такъв случай появата на надлъжни линии може да сочи, че човек употребява недостатъчно течности. Чупливи и разслояващи се нокти подсказват няколко неща - недостиг на витамини A, E, D, както и на желязо и цинк. Освен това чупливите и разслояващи се нокти могат да алармират и за предстоящи проблеми с ендокринната и сърдечносъдовата система и да послужат като първи предвестник на диабета.

Газираните напитки унищожават калция

Калцият в организма е съсредоточен предимно в зъбите и костите, но също така се намира и в кръвта и в меките тъкани. Освен своята градивна роля той взима активно участие в различни процеси в тялото. Хората често изпитват недостиг на този елемент. Това се дължи на факта, че калцият се усвоява трудно от организма. За човек на средна възраст е необходим прием на минимум 1 грам на ден. Ако приемате по-малко от 500 мг на ден, резултатът е намаляване на плътността на костите.

Причините за калциевия дефицит не са само недостатъчният прием на продукти богати на калций, контрацептивни таблетки, препарати на хормонална основа, но и на прекомерната консумация на газирани напитки, които го унищожават. Недостигът му може да се получи и в резултат на заболявания и операции на стомашно-чревния тракт и нарушения в обмяната на витамин D. Закономерно е той да намалее след менопаузата, когато активността на половите хормони е силно занижена.

Дефицитът на калций е една от водещите причини за безплодие.

На него са богати не само млякото и млечните продукти, но и зелето, орехите, рибата и фасулът. Съдържа се още, макар и в по-ниски количества, в морковите, краставиците, магданоза, марулите, смокините и стафидите.

Без цинк детето спира да расте

Липсата на цинк не е безобидна, особено при децата. Без този елемент растежът спира. Когато към този дефицит се прибави и острият недостиг на таурин, налице е епилепсията. Още преди пет хиляди години древните египтяни използвали паста с цинк за заздравяване на рани. Преди сто години е станало ясно, че от този елемент имат нужда не само хората, но и растенията, и животните. Раните на животни и хора заздравяват по-бързо, ако се хранят с богати на цинк продукти. Пациенти, които страдат от алкохолизъм, атеросклероза, рани, цироза, болести на сърцето, имат недостиг на този елемент. До тази липса водят интензивното лечение с кортизон, някои противозачатъчни хапчета, прекалено сладката или прекалено солената храна.

Той е задължителен елемент за формирането на костите. Не само децата, но и възрастните постоянно възстановяват клетките на скелета си и този процес е свързан с обмяната на веществата. По време на бременността е особено важно да се приемат продукти с високо съдържание на цинк, защото именно този елемент спомага за оформянето на половите органи на момченцата. Възпалението на простатата може да бъде излекувано с продукти, които го съдържат.

Липсата му може да бъде причинена от нарушена дейност на щитовидната жлеза, болести на черния дроб, недостиг на цинк в храната и водата, както и храненето с продукти, които съдържат много белтъчини. Цинкът се съдържа в ябълките, портокалите, лимоните и смокините, зелените зеленчуци. Медът, малините, фурмите, морските риби, млякото, цвеклото, аспержите, доматите, целината, картофите, ряпата и хлябът също са богати на него. Има го още в яйцата, пилешкото и заешкото месо, калмарите, телешкия черен дроб, тиквените и слънчогледовите семки.

Колко е сексуалното ви IQ

Ако искате да разберете доколко добре познавате собствените си сексуални потребности и до каква степен умеете да разпознавате желанията на своя партньор, този тест ще ви помогне.
Отговорете с “да” или “не” на всяко от следните твърдения:

1. Вие никога не бихте имитирали оргазъм.
2. Свободно можете да разговаряте на теми, свързани със секса.
3. С лекота предлагате нови пози и техники.
4. Струва ви се, че вашият партньор/партньорка поне веднъж е имитирал(а) оргазъм.
5. Не виждате нищо срамно в това да мастурбирате (когато сте сам(а)).
8. Разговаряте честно с партньора си за усещанията си по време на секс.
9. Ако правите в леглото нещо, което не се харесва на партньора ви, искате да знаете това.
10. Осъзнавате, че различните хора имат различни потребности от секс.
11. С радост приемате предложенията за експерименти в леглото.
Възприемате тялото си такова, каквото е.
Обичате да споделяте сексуалните си фантазии с партньора/а.
14. Ако вашите сексуални потребности се различават от неговите (нейните), вие сте готови за компромис.
15. Харесвате разнообразието на сексуалните пози.
16. Стараете се да направите всичко, за да може вашият партньор/партньорка да се почувства задоволен(а).
17. Вие сте “за” безопасния секс и никога няма да отстъпите от принципите си.
18. Ако вашият партньор/партньорка каже “не” в отговор на някакво предложение, това няма да ви обиди.
19. Романтиката за вас е важна част от сексуалните отношения.
20. Нямате нищо против бързия секс.
21. Вие ще се отнесете с разбиране към преждевременна еякулация от страна на вашия партньор.
22. Ако вашият партньор/партньорка се възбужда трудно и бавно, не му помагате.
23. Никога не сте си и помисляли, че сексът е мръсна работа.

Ако имате 20-23 отговора “да”, сте с високо сексуален IQ. Обърнете внимание на въпросите, на които сте отговорили с “не”. Ако успеете да промените мнението си по тях, ще подобрите сексуалния си живот. Ако имате 12-17 отговора “да”, вашият сексуален IQ е среден. Вие добре познавате сексуалните си желания, но можете да попаднете в конфликтни или обидни ситуации. Постарайте се да поработите върху себе си. Ако имате по-малко от 12 отговори “да”, вие сте с нисък IQ. Може би не ви достига увереност в себе си и затова вашите сексуални отношения са далече от идеалните.

Източник: Монитор