Биотехнологичната компания Seattle Genetics съобщи, че четирима болни от левкимия, участващи в клинични изпитания на новия противораков препарат вадастуксимаб, са починали от нарушения на функцията на черния дроб, предава изданието Gizmodo, цитирано от Лента.ру. 

Вадастуксимаб, който преди време бе изпитан върху 300 пациенти, е потенциално средство против агресивния рак на кръвта, наречен остра миелоидна левкимия. Препаратът убиват раковите клетки, оставяйки неувредени здрави тъкани. Изследванията показали, че веществото действително предизвиква ремисия у болните. Но заради смъртта на пациентите, върху които е проведено изпитването Управлението по санитарен надзор по качеството на хранителните продукти и медикаментите (FDA) прекрати тестването върху здрави доброволци, което се провежда за оценка на риска.

През юли FDA също така прекрати изпитването на друг метод за лечение на рак -  JCAR015. той е основан върху прилагането на генно модифицирани имунни клетки Т-лимфоцити.

Тези клетки съдържат антигенни рецептори, наречени CAR, които позволяват да се разпознаят и унищожат само раковите клетки.

Въпреки че подходът е позволил да се постигне ремисия у пациенти в терминален стадий на развитие на рака на кръвта, трима, върху които се прилагал препарата, също така са починали.