Давид Али Сонбол, който окървави Мюнхен в петък вечерта, открил стрелбата в Олимпийския търговски център в деня, в който бил скъсан на изпит в техникум.

Това пише германският вестник "Билд ам зонтаг", цитиран от ТАСС.

Младежът, който застреля 9 души и се самоуби, е имал сериозни проблеми при общуването с връстниците си, съобщава още изданието, цитирано от БТА.

Нападателят е бил германски гражданин, роден в Мюнхен в иранско семейство, пристигнало в Германия в края на 90-те години в търсене на убежище. Баща му работи като таксиметров шофьор, а майка му в голяма търговска мрежа.

Сонболи е бил подложен на издевателства от връстници от турски и арабски произход.

Преди няколко години е бил ограбен и се е обръщал към полицията след побои. "Билд ам Зонтаг" съобщава, че Али Сонболи е бил диагностициран като страдащ от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Мюнхенската полиция съобщи вчера, че 18-годишният престъпник се е застрелял веднага, след като патрулни полицаи се приближили и го заговорили. Към този момент полицаите все още не знаели как изглежда нападателят, нито колко човека са извършили нападението.

Междувременно социалните мрежи са в центъра на критиките след кървавото нападение. Според повечето хора те са били не само средство за информация и помагане при разследването, но и плодородна почва за фалшиви слухове и позволиха на стрелеца да подмами жертвите си.

Тези канали бяха полезни за полицията, за да предаде в реално време информация за трагедията, провокирана от страдащия от психични проблеми младеж.

Малко след първите изстрели мюнхенската полиция публикува множество предупреждения - на германски, английски, френски и дори на турски - в Туитър и Фейсбук. Целта беше населението да бъде информирано възможно най-бързо.

Но в предизвикания от стрелбата хаос властите твърдят, че е трябвало да се справят в интернет със слухове за няколко едновременни нападения в града, за присъствие на заподозрени с дългоцевни оръжия или за бягство на нападателите с кола.

Многобройните фалшиви информации мобилизираха силите на реда и най-вече подхраниха опасенията от терористично нападение. Оттам дойде и ужасът, обхванал града. А в крайна сметка ставаше дума за изолирани действия на побъркан младеж, обясни началникът на мюнхенската полиция.