Лига от 6 състезания по лека атлетика ще бъде организирана за първи път от клуб "Приорити спорт", чиито главен треньор е бившата ни национална състезателка в скока на дължина Магдалена Христова. Първият старт от веригата ще бъде идната неделя (19 март). „Искам само да отбележа, че тя е полу-професионална в крайна сметка. Отворена е за всички деца. Тоест родители, които смятат, че техните деца са достатъчно талантливи, достатъчно бързи, могат да дойдат, да заповядат на стадиона, да видят бързо бягат, колко далеко могат да скочат децата. Така че тя е напълно отворена за всички деца”, каза маргарита Христова, която продължи: „Имаме много деца и те имат огромно желание да се състезават и затова на мен ми хрумна, защо не всеки месец да правя по едно състезание за децата. Така и те ще имат възможност да се изявяват, а и ще държим техния интерес, което е много важно.”
След прекратяването на своята активна състезателна кариера Маги насочи изцяло усилията и свободното си време към работа с малгучаните.
„Аз съм се възпитавала, участвайки в състезания. Тоест самата битка, влизането в състезание, притеснението, страхът. Смятам, че това изгражда в децата характер. Аз специално съм се учила от моите загуби”, сподели Христова.
 
Христова признава, че сега тя изцяло е обърнала гръб на професионалния спорт, като дори не гледа лека атлетика по телевизията. Най-важното за нея сега са децата и посланията, които тя иска да им предаде.
 
„За мен е важно децата да участват, не става въпрос, дали ще взема медал или няма да взема медал. Това възпитава съвсем други качества в децата, което аз се опитвам да направя”, сподели Христова. 
 
Детската лекоатлетическа лига на "Приорити спорт" ще бъде достъпна за всички деца. Включително такива, които просто биха искали да се пробват в спорта. Не е нужно малчуганите да са картотекирани във федерацията по лека атлетика, като дисциплините ще бъдат разделени за различните възрасти между 6 и 14 години.
 
„Основните дисциплини, които сме включили, това са 60 метра, скок от място. Смятам, че са напълно достъпни за малките деца. Допълнително вкарах 60 метра с препятствия, защото имаме много деца, които участват на четирибой в републиканските шампионати и затова реших да го вкарам, за да могат да имат повече възможности за състезания в тази дисциплина. Да не говорим, че препятствията е една от най-българските дисциплини. И за мен е хубаво тя да бъде популяризирана по някакъв начин”, отбеляза Христова. 
 
Всички турнири от новата лига ще бъдат организирани на територията на Националния стадион „Васил Левски” в София, който чрез своето домакинство се превръща и в една от подпомагащите веригата страни. БФЛА ще окаже подкрепа по отношение използването на лекоатлетически уреди и съоръжения, които са собственост на федерацията. За финансовото обезпечаване на проекта се грижи Министерството на младежта и спорта. 
Христова обясни и как ще изглежда пълният календар на състезанията, първото, от които е на 19 март. „След това следващото е на 22 април и на 14 май. След това имаме лятно прекъсване, разбира се.”
 
Втората половина от календара на веригата ще бъде на есен. На 1 октомври, 11 ноември и финалът на 9 декември. В края на сезона ще има и генерално класиране за участвалите във всички 6 надпревари.
Коментирай