Четирима новоназначени и новоизбрани конституционни съдии полагат клетва на специална церемония днес, съобава БНР.

Това са Красимир Влахов, избран от парламента, Павлина Панова и Надежда Джелепова, избрани от съдиите от Върховния касационен и Върховния административен съд, и  президентският кандидат Атанас Семов. От съда си тръгват  Румен Ненков, Стефка Стоева,  Кети Маркова и Цанка Цанкова.

С днешната смяна ще бъде обновена една четвърт от Конституционния съд. 

По отношение на двама от новите съдии имаше шум през последните дни. Красимир Влахов, който ще е най-младият конституционен съдия и който безалтернативно стана представителят на парламента с подкрепата на всички депутати без тези на БСП, се оказа на прицела на Главното мюфтийство, защото се произнесъл по казус, след като вече бил избран от Народното събрание.

Атанас Семов пък - единственият с политическа кариера сред четиримата нови, е обект на прокурорска проверка заради стар сигнал срещу него, приключен преди почти три години с отказ от образуване на досъдебно производство. Припомнянето на този сигнал в публикация наскоро  провокира държавното обвинение да провери правомерно ли е бил затворен случая. Продължителността на проверката не е ограничена във времето,  което означава, че краят й, какъвто и да е той, ще е след като Семов вече се е заклел като конституционен  съдия. А това ще стане точно в 11:00 ч., заедно с Павлина Панова, Надежда Джелепова и Красимир Влахов.

На церемонията в Конституционния съд традиционно присъстват ръководителите на институциите, които имат квота в съда - президентът, парламентът и председателите на двете върховни съдилища.