Обединените арабски емирства заявиха днес, че са готови да изпратят сухопътни войски в Сирия като част от международната коалиция за борба с "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Държавният министър на външните работи на ОАЕ Ануар Гаргаш съобщи на пресконференция в столицата Абу Даби, че "това беше нашата позиция през цялото време". "Бяхме недоволни от бавният ход на конфронтацията с Даеш", добави той, като използва арабското съкращение за "Ислямска държава".

"Не говорим за хиляди войници, но става дума за сухопътни сили, които ще водят и ще оказват подкрепа. Смятам, че нашата позиция остава същата и ще видим как ще се развият нещата", добави той, цитиран от БТА.

ОАЕ обаче смята за задължително условие операцията да бъде под американско командване, подчерта Гаргаш.
Миналата седмица Саудитска Арабия заяви, че е готова да участва в сухопътни операции в Сирия, ако международната коалиция срещу "Ислямска държава" вземе решение за това.

Вчера сирийският външен министър Уалид ал Муалем предупреди, че Сирия ще се съпротивлява на всякакво сухопътно навлизане на нейна територия и ще изпрати агресорите обратно в родината им "в ковчези".