Областният управител Здравко Димитров събра заедно шефовете на четирите пловдивски клуба Локомотив, Ботев, Спартак и Марица. На срещата се събраха представители на иначе непримирими спортни съперници, за да се опитат да намерят начини за разрешаване на най-наболелите проблеми. Рамо до рамо седнаха административният директор на Локомотив Атанас Узунов, финансовият директор на Ботев Иван Йотков, собственикът на Спартак Георги Колев, изпълнителният директор на “гладиаторите” Тодор Симеонов и представителите на Марица – собственикът Христо Николов и пловдивската футболна легенда Георги Попов – Тумби.

„Не трябва само когато има избори и политиците имат нужда, да обръщат внимание на спорта и той да се използва като начин за печелене на гласоподаватели. За това съм ви събрал, за да разговаряме за проблемите и да се опитаме да ги разрешим“, каза Здравко Димитров в началото на срещата.

Основните проблеми, които стоят пред всички пловдивски клубове са почти еднакви – материална база и финансово състояние.

Клубовете от  А група Локомотив и Ботев очакват по-голяма яснота, кога ще дойдат средствата, които са обещани като субсидия от държавата. Те се отпускат за базите на елитните спортни клубове. Целевата помощ от един милион е необходима за обновяване на тревната настилка и ремонтиране на трибуната за гости на стадион Локомоти“, а футболен клуб Ботев разчита на тези средства, за да бъда довършен стадиона.

Двата по-малки клуба имат сериозни проблеми със собствеността, защото все още не са уредени концесионните документи на футболен клуб Спартак, а Марица няма собствена база. Това стопира инвестиционните намерения на техните собственици и не да възможност да се развиват детско-юношеските школи. В момента при много тежки условия спортуват  250 деца в школата на Марица и близо 300 в школата на Спартак. Всички участници в срещата бяха единодушни, че трябва да се вземат мерки за развитието на детско-юношеските школи в града.

Собственикът на Спартак (Пловдив) Георги Колев (вдясно) и изпълнителният директор на клуба Тодор Симеонов (вляво) присъстваха на днешната среща и изложиха проблемите пред клуба снимка: Пресцентър – Областна управа

„Спасението за нашитите деца е в спорта и хората, които управляват града трябва да мислят за бъдещето на децата ни“, апелира Георги Попов – Тумби.

Здравко Димитров обеща да съдейства максимално при решаването на проблемите със собствеността и в най-скоро време да могат да се направят добри игрища и цялостна спортна база  в района на езиковите гимназии. Той пое ангажимента да инициира през месец януари нова среща, на която да бъде намерен начин да се реши и въпроса със стадион „Пловдив“. Той ще отправи покана към министър-председателя Бойко Борисов, министъра на спорта Красен Кралев и кмета Иван Тотев.

„Нека да не работим на парче, а заедно да гледаме в една посока. Искаме да има стадион „Пловдив“ и той да стане национален. Искаме да ни бъдат развързани ръцете и този стадион да бъде завършен. Премиерът е доказал, че има добро отношение към спорта и в частност, към пловдивския спорт“, заяви Димитров.

Като подарък в навечерието на Коледа, Областният управител на Пловдив връчи на представителите на клубовете книгата на дългогодишния спортен журналист и коментатор Диян Никифоров “17 крачки към безсмъртието”. Тя е посветена на националния ни отбор по футбол в периода 1992 – 1994 година, когато беше постигнат и най-големия успех в историята на българския футбол. Желанието на г-н Димитров бе книгата да стигне школите на клубовете, за да могат младите и подрастващи футболисти да научат как се е стигнало до 4-то място в САЩ’94 и да имат своите примери за подражание.