Проведени са разговори поне с трима потенциални кандидати за правосъден министър. Те не са членове на ГЕРБ, а двама от тях са действащи магистрати, съобщи във Велико Търново председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от „24 часа”.
Преговорите водел Борисов. И в понеделник били проведени разговори с потенциални кандидати, но към настоящия момент нямало номинация, която да може да бъде обявена официално. Управляващите залагали на чисто професионалната експертиза.
"Търси се кандидат, който може да получи подкрепата на почти всички парламентарно представени групи, защото знаете, че реформите в съдебната система трябва да се провеждат в един сериозен диалог, както с министерство на правосъдието, така също и с политическите сили в българския парламент. Убеден съм, че това, което ще предложи премиерът, ще бъде действително най-доброто, което може да се предложи, покривайки този профил", допълни Цветанов.
Тази седмица е възможно да бъде избран министърът на правосъдието, смята Цветан Цветанов.
"Това е изключително чувствителна тема за българското общество и винаги сме казвали, че съдебната система трябва да остане независима, както е по Конституция. Затова трябва да се върви към профил, който може да отговори на очакванията на обществото", обясни зам.-председателят на ГЕРБ.
Цветан Цветанов е на двудневно посещение във Великотърновска област, откъдето избран за депутат. Тази сутрин той имаше приемна с граждани в община Велико Търново./Марица.бг