Френският президент Франсоа Оланд изпревари по популярност предшественика си Никола Саркози за първи път от юли 2012 г., сочи анкета на Ифоп-Фидюсиал, поръчана от сп. "Пари мач" и радио "Сюд", предаде Ройтерс.

Около 45 на сто от анкетираните имат добро мнение за президента социалист през декември, което е скок от 14 процента. Лидерът на консервативната десница губи 2 пункта и популярността му спада до 35 на сто.

"Това е обрат в тяхното публично съперничество", каза Фредерик Даби от института Ифоп.

Няколко анкети показаха забележителен скок на рейтинга на Оланд след терористичните атаки в Париж на 13 ноември, когато бяха избити 130 души. Това се дължи на действията му в отговор на най-тежките терористични нападения във Франция след Втората световна война, отбелязва Ройтерс.

Оланд беше най-непопулярният президент в следвоенната история на Франция, но рязкото повишаване на рейтинга му се дължи и на успешната конференция за климата, завършила със споразумение миналата седмица в Париж.

Друга анкета - на Те Ен Ес-Софрес, поръчана от в. "Фигаро" и Ер Те Ел, сочи обаче, че Оланд няма да стигне до балотаж на президентските избори през 2017 г. На първия тур той ще бъде трети с 19 на сто от гласовете. Водачката на крайната десница Марин льо Пен ще спечели 26 на сто, а Никола Саркози - 24 на сто, добавя Ройтерс.
 

/БТА/