Музей на компютърните вируси отвори „врати” в рамките на хранилището Archive.org. Проектът е дело на Мико Хипонен, специалист от компанията за сигурност F-Secure, и Джейсън Скот, администратор на библиотеката от софтуер в портала Internet Archive.Идеята възниква след като Internet Archive представя емулатор за стари приложения за MS-DOS, а Мико Хипонен се замисля над въпроса какво да се прави с огромната колекция от зловредни програми, натрупани в последните 25 години от компаниите за информационна сигурност, съобщава technews.bg. Така се ражда Malware Museum – музей за вируси, който в момента съдържа десетки зловредни програми от 80-те и 90-те години на миналия век. Посетителите на музея могат да видят какво се случва със заразените компютри.

Сред експонатите е един от първите в света стелт вируси – Frodo. Той се разпространяваше на дискети и се активираше на 22 септември – на рождения ден на хобитите Билбо и Фродо от „Властелинът на пръстените”. При заразяване, на екрана на компютъра излиза текст „Frodo Lives”.

По думите на Мико Хипонен, днес повечето вируси се пишат от организирани престъпни групи с цел кражба на пари от потребителите. През 80-те и 90-те години на миналия век обаче зловредните програми са създавани от талантливи младежи – основно от скука.
Хипонен дава за пример вируса Casino, който въвлича жертвата в игра. Ако спечели, потребителят получава достъп до своите файлове, но ако загуби – вирусът изтрива данните му от диска.