Проходът на Републиката е кошмар за шофьорите. Стърчащи от асфалта метални шини масово пукат гуми. Заради интензивния трафик през Хаинбоаз фуга на мост по трасето е аварирала. Според полицията пътят е в това състояние още от лятото.

"Ужасни шумове се чуват трясъци - на гуми, шаси, ходови части, тук на самия завой. Съединенията са много лоши и от тях стърчат метални железа и хората се оплакват”, разказа пред Нова телевизия Георги Николов от село Вонеща вода. Най-голямата цепнатина достига ширина от 40 сантиметра.

По този мост, където е повредената шина, през която преминават тежкотоварни автомобили, могат да се видят части от леки автомобили, тасове, парчета от различни видове гуми.

От областното пътно управление във Велико Търново обаче до онзи ден не знаели за проблема. "До този момент, в Областно пътно управление не са постъпвали сигнали или разпореждания от областна дирекция на МВР, конкретно за фугата до Вонеща вода, както и от граждани. Не са констатирани стърчащи метални шини, елементи на диталатационната фуга, както се твърди, че създават непосредствена опасност за възникването на пътно-транспортни произшествия”, заяви директорката Петя Каразахова.

Причината за отварянето на фугата според пътната агенция е несъобразената скорост. В този участък ограничението е 50 км/ч. Често обаче то не се спазвало. "При спазване на ограничението, съществуващата повреда в диталационната фуга, не би довело до възникването на подобни инциденти”, допълни Каразахова.

От АПИ, вече са започнали почистване на прохода и подготовката му за зимния сезон. Обещават, че в най-скоро време и фугата ще да бъде затворена. 

"Надявам се, че до края на тази седмица, максимум до другата ще бъдат изпълнени”, обещаха от пътното управление.