Още сутринта от Запад ще започнат валежи от дъжд, които до края на деня ще обхванат по-голямата част от страната, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) .

В северозападните райони, където ще е по-студено, валежите ще са предимно от сняг, като на места там ще има и поледици. Ще се появи слаб до умерен вятър от изток и югоизток. Максималните температури ще са от 1 -2 градуса на места в Северозападна България, до 10 – 12 градуса в крайните югозападни райони и по Южното Черноморие.

Атмосферното налягане ще се повиши, оставайки по-ниско от средното за месеца.

Над Черноморието ще бъде облачно и вечерта ще завали слаб дъжд, който през нощта срещу сряда ще се усили. До обяд ще духа слаб североизточен вятър, след обяд ще се ориентира от изток и ще се усили. Максималните температури ще са от 7 -8 градуса по северното, до 11 – 12 градуса по южното крайбрежие. Температурата на морската вода ще достигнат 13 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

Над планините ще бъде облачно с валежи от дъжд, на височина над 1 800 метра преминаващи в сняг. Ще духа умерен и силен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1 200 метра ще е около 7 градуса, на 2 000 метра – около 1 градус.

В 8 области на страната е обявен жълт код за сняг и поледици.  Областите, за които важи предупреждението са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и София-област.

От НИМХ съветват хората да бъдат внимателни за обширни области със сняг и/или лед на пътя. Възможни са ограничения при дейности на открито. Метеоролозите предупреждават още хората да бъдат внимателни, когато вървят, карат колело или шофират при заледени повърхности.

Утре в повечето райони ще вали дъжд, в източната половина от страната и югозападните райони валежите ще са значителни по количество, а на отделни места в Южна България са възможни и гръмотевици. В западната и централната част на Дунавската равнина, при наличие на снежна покривка и температури близки до 0 градуса, ще има условия за поледици. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще се усили и отново ще нахлуе студен въздух. През нощта срещу четвъртък в Северна и по високите котловинни полета на Западна ще вали сняг, в Южна – дъжд.

В четвъртък валежите ще отслабнат, до вечерта ще спрат, вятърът ще отслабне. В петък вече ще е без валежи, но студено, особено в Северна България, където минималните температури ще се понижават на места до минус 10 градуса. Облачността ще се разкъса, над много райони до слънчево, но на отделни места в низините ще има ниска облачност или мъгла. Дневните температури ще бъдат в много широки граници, но все пак с тенденция към повишение.