Ръководството на концерна Daimler смята да реструктурира компанията Mercedes-Benz, като я раздели на три отделни части. Те ще бъдат обединени в холдинг, който ще има нов директор, съобщава изданието Manager Magazinе.

Автори на плана за промяна са ръководителят на концерна Daimler Дитер Цетше и финансовият директор Бодо Уебър. Той предвижда създаването на три отделни подразделение, които ще действат независимо едно от друго. Първото ще се занимава с търговския транспорт – камиони, миниванове и други товарни превозни средства. Второто ще произвежда леки автомобили, а третото ще предоставя финансови услуги и сервиз.

Шеф на новия холдинг ще стане именно Бодо Уебър, тъй като Дитер Цетше обмися оттеглянето си в пенсия. Засега от Daimler отказват официални коментари, но все пак потвърдиха, че концернът е готов да направи оптимизация на собствените си структури в отговор на изискванията на пазара.

Въвеждането на по-голяма автономия на различните направления ще позволи не само по-оперативно да се реагира на нуждите на пазара в конкретна ситуация, но и ще повиши пазарната стойност на холдинга. Освен това по този начин ще могат да се привличат повече външни инвеститори – например, за разработката на принципно нови автомобили, технологии или услуги.

Очаква се новата структура на Mercedes-Benz да бъде официално анонсирана на събрание на акционерите, което по план трябва да се проведе на 5 април 2019 г.

Още подобни новини четете в Automedia!