България се справя много добре с охраната на границите и заслужава да влезе в Шенген. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан след края на срещата на върха на ЕС в Брюксел днес. Ден по-рано подобно мнение изрази и шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Виктор Орбан подчерта, че Шенген не може да съществува, без външните граници на безвизовото пространство да са зорко контролирани. Ето защо той разви идеята за изграждане на допълнителни линии на защита, по-навътре в територията на ЕС, които да се използват при пробив по външните.

"Контролът по южните граници на Гърция не беше успешен, ето защо е нужно да се създаде "втора отбранителна линия" по нейните граници с Македония и България, която да поема натиска", поясни Орбан.

Според унгарския премиер ЕС трябва да се ангажира финансово и технически с изграждането на тази линия, за да се подсигури срещу нов масиран прилив на имигранти като през лятото.

Въпреки че отказва да участва в повечето инициативи на Брюксел за справяне с бежанската криза, изненадващо за мнозина Орбан подкрепи идеята за създаване на европейска гранична и брегова охрана, която да затегне контрола по външните граници на ЕС.

Европейската комисия предложи да се създаде гранична агенция, която сама да анализира състоянието на охраната на външните граници и ако открие пропуски, да се намеси, включително изпращайки на място граничари от останалите страни членки, които ще бъдат на нейно разположение. Това може да става, както по искане на затруднената страна, така и без нейно желание.

Виктор Орбан изрази мнение, че граничният контрол, както и досега, трябва да остане национална компетентност, но ако не се справят, останалите трябва да имат право заедно да наложат контрол по външните граници на блока. Подобно мнение изказа и премиерът Бойко Борисов, който добави, че да се иска помощ не е обидно.

През лятото унгарският премиер настояваше ЕС да изпрати армейски и полицейски подкрепления по гръцките острови, за да спират имигрантите, но идеята му беше отхвърлена от останалите. По данни на граничната агенция на ЕС Фронтекс за 11 месеца през Гърция са влезли близо 700 000 души.

Евролидерите си поставиха срок до края на юни да приемат предложението за създаване на европейска гранична охрана, което според председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск е условие за оцеляването на Шенген.