Пътниците в градския транспорт в Пловдив трябва да преминат специални курсове, за да са наясно как да се разплащат, след като влезе в сила електронната система за таксуване. В общината се готвят да  ни шашнат с 12 вида билети и карти. Те са изброени в новата наредба за пътуване в градския транспорт, която влиза за обсъждане на утрешната сесия на Общинския съвет.  Новата система ще влезе в сила от 1 април. 

С един еднократен хартиен билет ще се качваме на един автобус и се предполага, че цената му ще се запази на едно левче. Пътниците обаче ще могат да си купят еднократен билет за един час, с прекачване на друг автобус и цена между 1,30 и 1,50 лева. Освен това ще има еднодневни билети за всички линии с прехвърляне, билети за 24 часа и таксуване със смарт карта, билет за 10 еднократни пътувания за всички линии. Картите също са различни - едноседмична за определено време, едномесечна за една и за всички линии, карти за 3, 6, 9 и 12 месеца, които се валидират със смарт карта, както и преференциални карти. 

В наредбата, внесена от кмета Иван Тотев,  изрично е записано, че пияни, дрогирани, заразно болни и  пътници в нехигиеничен вид не се допускат в градските рейсове.  Забранени са запалителни и опасни предмети.  От проекта е отпаднал разрешителен режим на кучета и котки. В новия вариант превозът на живи животни и птици е забранен, с изключение на тези, които са настанени в безопасни клетки. Безплатно могат да пътуват в градския транспорт полицейски кучета и кучета - водачи на незрящи хора.

Безплатно  можем да превозваме в градските рейсове шейна, сноуборд или детски велосипед с дължина до 1,20 метра, както и две чанти или два куфара с обем 140 см. Третият се таксува с редовен билет.

През първите три месеца  в автобусите, както и досега, ще има кондуктори. Преференциалните карти ще бъдат пуснати за продажба, след като утре се гласува предложението на зам.-кмета Георги  Маринов услугата да се извършва от фирма "Автобусни превози - Пловдив" на Петко Ангелов. 

Гишетата ще обслужват гражданите с удължено работно време, увери Маринов. Преди празничните дни по бюрата със сигурност ще се трупат огромни опашки.