Тазгодишните избори за парламент в Русия ще протекат по нов сценарий - ще бъдат скроени по други шаблони, пише "Ведомости" в редакционен коментар.

За да постигне желания резултат, партията с мнозинство в сегашната Дума - "Единна Русия" (ЕР), ще демонстрира според вестника по-често специалните си отношения с президента и ще направи опит да се отърси от имиджа на "партия на бюрократите".

От партийното ръководство се изключват министри, чиято дейност буди недоволство сред населението, и се заменят с медийни фигури, несвързани с държавния апарат - това отразява стремеж за отделяне на "партията" от "правителството". Предизборно градусът на критиките срещу кабинета от страна на ЕР може да нарасне, не са изключени и министерски оставки, прогнозира изданието.

"Партията и правителството" няма с какво да зарадват своите избиратели - разсъждения за успехите на Москва на международната арена и за борбата с външния враг няма да се посрещнат добре. До септември най-важен ще стане социалният дневен ред - образованието, здравеопазването, безработицата, затова управляващата партия ще се опита да изземе инициативата в тази сфера, "да олевее", да критикува социално-икономическите мерки на правителството, за да не спечелят от недоволството в Русия главно комунистите, коментира анализаторката Екатерина Шулман.

В изборната си кампания ЕР ще критикува най-вече руската компартия, "чийто рейтинг по време на криза расте", твърди "РБК дейли". Според експерти на всекидневника, комунистите може да съберат най-много точки благодарение на кризата и на популистката си риторика.

В антикомунистическите критики "Единна Русия" вече получи рамо от Владимир Путин. През януари държавният глава на два пъти разкритикува Владимир Ленин, както не бе правил никога досега, посочва вестникът.

На 21 януари Путин каза пред президентския съвет по наука и образование, че мислите на съветския вожд за "автономизация" на отделните републики "са заложили атомна бомба" под страната. На 25 януари в слово пред общественици той повтори това изказване и допълни, че именно позицията на Ленин за държавното устройство, неефективната му икономическа и социална политика са довели до разпадане на страната. И разкритикува комунистите заради разстрела на царското семейство и на руски свещеници, напомня "РБК дейли", цитиран от BBC.

"Единните руснаци" черпят изгоди от това положение, тъй като комунистите започват в отговор да хвалят и защитават своите вождове, с което отблъскват от себе си протестния електорат, смята източник на изданието, близък до партийното ръководство.

Според него част от избирателите в големите градове ще гласуват за комунистите не по идеологически подбуди, а просто като за най-силната опозиционна партия. "Но почнат ли комунистите да развяват знамената на Ленин и Сталин, това веднага ги сплашва", добавя събеседникът на вестника.

За последен път партията на властта се опълчи главно срещу руските комунисти през 2003 г. Впоследствие властта не се боеше толкова от компартията, още повече че през 2014 г. тя подкрепяше изцяло действията на държавното ръководство, припомнят експерти на "РБК дейли" годината, в която Русия анексира украинския Крим. Тогава комунистите дори участваха в общото шествие в Деня на народното единство, допълват политолозите.

(БТА)