Съботният 13 май е посветен на руската кухня. След турската и италианската, това е третата национална кухня, на която се посвещава тематична вечер в Панаира на кулинарното изкуство.

Руската кухня е специфична

Руската кулинария се отличава с разнообразни предястия. Едно от най-характерните е салата “винегрет”. Името на ястието идва от френския сос, който се използва като дресинг за салати в много страни в Европа.

Гостите на “руската трапеза” тази вечер ще могат да опитат истински “винегрет”, който традиционно се приготвя от цвекло, картофи, моркови, лук и кисели краставички.

За всички посетители дамите от руската общност в Пловдив са включили още в менюто пирожки, пелмени с месо и картофи, сандвичи със сельодка и , разбира се, оригинална руска салата “Оливие”. Традиционният квас и сланинката също са задължителна част от всяка руска кулинарна вечер.

Кой зеленчук е наричан „втори хляб“?
Какво означава „смес от френски и нижегородски”?
Каква географска забележителност носи името на известна руска супа?
С какво ястие можете да намекнете на гостите, че е време да си ходят?

На тези и други въпроси пловдивчани и гостите на Пловдив могат да намерят отговорите по време на Деня на руската кухня в рамките на Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела“ на 13 май. От 18 часа са специалните дегустации, по време на които ще звучат в изпълнения на живо руски народни песни.

Денят на руската кухня се организира от г-жа Олга Атанасова, представител на руската общност във Фондация “Заедно”, по чиято идея се реализира проектът, с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Гласувайте за най-вкусното според вас ястие тази вечер и участвайте в томболата, от която може да спечелите покана за Гала вечерта на 16 май в Дома на етносите.

14 май е Денят на арменската кухня. На кое място под тепетата ще спре “Етно кухня на колела”, предстои да разберем!