България е първата европейска държава, която подписа с Турция двустранен протокол за прилагане на Споразумението за връщане на нелегалните мигранти на територията на Турция, сключено между ЕС и Турция. Целта на протокола е да осигури връщането на бежанците, влезли нелегално в България, обратно на турска територия, а също и да пресече пътищата на нелегалната миграция и на хората, организиращи нелегалния трафик.

Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните Румяна Бъчварова, която подписа протокола заедно с турския министър на вътрешните работи Ефкан Ала.

Церемонията по подписването се състоя в турското министерство на вътрешните работи с участието на делегациите на двете страни, работили по изготвянето на документа.

В изявление след церемонията по подписване министър Румяна Бъчварова посочи, че е изключително удовлетворена от факта, че протоколът е бил изготвен за много кратко време с усилията на представителите на двете страни.

"Това показва положително високото ниво на нашето сътрудничество, което е изключително полезно. През последните месеци успяхме да постигнем и изграждането на тристранен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция на ГКПП Капитан Андреево“, каза Бъчварова.

„Центърът се финансира и изгражда в рамките на Плана за действие за изпълнение на неотложни мерки във връзка с присъединяването на България към Шенгенското пространство. Целта е чрез него да се осигури оптимална функционалност на представителите на трите държави, да се постигне по-ефективно и тясно сътрудничество и обмен на информация в реално време в областта на миграцията, организираната престъпност и тероризма", посочи българският министър.

По думите на Бъчварова благодарение на положителното развитие на сътрудничеството с Турция общата българо-турска граница ще бъде по-надеждна и по-сигурна за населението на България и Турция.

Тя специално посочи, че през първите три месеца на тази година благодарение на предприетите мерки нелегалният трафик е намалял с около 20 процента.

Турският министър на вътрешните работи Ефкан Ала заяви, че "двустранният протокол с България е важен инструмент в общата ни борба срещу нелегалната миграция".

Турският вътрешен министър отбеляза, че подписаният с България протокол е в рамките на Споразумението с ЕС за нелегалната миграция, което Турция ще подпише и с други европейски държави.

"България е първата европейска държава, с която подписахме такъв протокол, защото смятаме, че благодарение на него ще осигурим ефективно действие на процеса за обратно връщане на нелегалните мигранти от една страна, а от друга - ще укрепим сътрудничеството и съвместните мерки за спиране на нелегалната миграция. Специално искам да отбележа приноса на уважаемия ми колега, вицепремиер и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова за неговото финализиране за сравнително кратко време, за което й благодаря", посочи турският министър на вътрешните работи.

Той подчерта също, че и Турция, и България са изправени пред предизвикателствата на миграционната криза, на проблемите със сигурността, които произтичат от нея.

"Сигурен съм, че ще продължи близкото и ползотворно сътрудничество с българската страна. Ние -Турция, сме готови да изпълним задълженията, които ни се полагат", каза Ала.

Състоя се и среща между министър Румяна Бъчварова и турският й колега Ефкан Ала, в която участваха и членовете на двете делегации. Срещата бе закрита за журналистите.

Междувременно журналисти от водещи турски медии, като Хабертюрк, СиЕнЕН-Тюрк, НТВ присъстваха на подписването на протокола и излъчиха информации.

Преговорите между България и Турция се състояха през месец март т.г., веднага след като ЕС даде "зелена светлина" на споразумението за миграцията.

Според източници в подписания двустранен протокол между България и Турция за реадмисия са залегнали изискванията на ЕС, включени в новата система на Евросъюза за прием на бежанци и удължаване на временните проверки по вътрешните граници на Шенген.
 

/БТА/