Отломки от самолета на "Иджипт еър", изчезнал днес на път от Париж за Кайро, са намерени край гръцкия остров Карпатос, заявиха авиокомпанията и египетското външно министерство, цитирани от ДПА.

 "Иджипт еър" е получила писмо от министерството, което е заявило, че са открити носещи се във водата материали, които вероятно са част от отломките от самолета, както и две спасителни жилетки и пластмасови предмети, каза официален източник от авиокомпанията.

Египетското министерство на гражданската авиация заяви, че край остров Карпатос са намерени "плаващи материали", включително спасителни жилетки и пластмасови предмети, близо до мястото, където се предполага, че е паднал самолетът на "Иджипт еър", посочва Асошиейтед прес.

Министерството каза, че съгласува действията си с гръцките власти, за да провери какво са намерили те и да установи дали е възможно предметите да са част от отломките от самолета.

Бивш египетски министър на гражданската авиация заяви, че ако се потвърди, че самолетът на "Иджипт еър" се е отклонил от курса преди катастрофата, това означава, че "се е случило нещо, което е накарало пилотите да загубят управление над самолета", посочва Асошиейтед прес.

Мустафа Камел каза, че ако бъдат намерени отломките и черната кутия на самолета, това може да помогне да се установи "какво е станало, което е накарало пилотите да загубят управление".

По-рано властите заявиха, че самолетът с 66 души на борда е направил загадъчна поредица от доста остри завои, преди да се разбие в Средиземно море, пише БТА.

Според Камел пътническите самолети не са пригодени да правят 360-градусови завъртания по време на полет. По думите му подобно нещо "не съответства" на конструкцията на един пътнически самолет. "Това не са военни самолети", каза той.