Къщата на ъгъла на „Руски” и „Гладстон”, чието предстоящо събаряне общината обявава периодично от години, ще бъде бутната, ама друг път. Това следва от решение на Пловдивския административен съд от 10 февруари, с което поредната заповед за отчуждаването на имота е отменена. Така къщата се оказа бетонирана и изграждането на подстъпите към мола, ако някой ден заработи, и разширяването на пътното платно на „Гладстон” ще се случат трудно.

Проблемът с този имот има дълга история и започна още когато активно се работеше по строителството на мол „Марково тепе”. През 2010 г. е издадена заповед за отчуждаване на постройката и на собствениците – Геновева Боболева и Бисера Кацарова, е определено обезщетение от 545 515 лв. Те обжалват в съда и размерът на компенсацията е увеличен до 727 500 лв.

Общината отказва да плати, защото няма пари както за определеното от съда обезщетение, така и за планирането разширяване на ул. „Гладстон”. С това въпросът за тогавашната администрация приключва.

Въпросът става актуален отново преди година, когато в общинската програма за разпореждане с имоти е предвидено прословутата къща да бъде най-сетне отчуждена и съборена. Заповедта за това е издадена през октомври 2015-а, като е поръчана нова оценка на независими оценител, който се произнася, че адекватното пазарно обезщетение за собствениците на двуетажната сграда с обща площ 298 кв. м е 403 709,20 лв.

Тази сума е доста под определеното преди години от съда обезщетение от 727 500 лв. и Боболева и Кацарова отново обжалват, като атакуват отчуждителната заповед по всички възможни параграфи.

Съдът уважава техните претенции, защото, докато трае сагата, е изтекъл 10-годишният срок от одобряването на плановете за застрояване, в който общината има право да отчуждава имоти, които й пречат. В този случай разширяването на „Гладстон” е прието през 2002 г. /Марица.бг