Църквата на Централните гробища се оказа тясна за пловдивчаните, които влязоха в храма, за да изразят почитта си към поета и общественик Петър Манолов. Той почина на 76-годишна възраст в Пловдив, а роднините, съмишлениците и приятелите му се събраха да го изпратят в последния му път.

Петър Манолов беше общественик с независим дух. Като човек той беше известен със скромността си. Като поет той ще остане в историята със стиховете си. Той ще бъде започнен и като дисидент, който не се страхуваше да се бунтува срещу властта. Днес изпращаме един от онези смели наши сънародници, на които дължим свободата си, написа в съболезнователна телеграма Росен Плевнелиев. Думите му бяха прочетени от секретаря на президента по духовност, култура и национална идентичност на президента на България Мартин Иванов.

Той беше ангел, достоен човек, който не се страхуваше да казва истината. Още не мога да повярвам, че не стои изправен тук - пред нас. Той не живееше в материалното, вярваше и до последно отстояваше идеите си, сподели с присъстващите в храма и поетът и общественик Людмил Попов.

На опелото не присъстваха популярните лица на демокрацията. Паметта на Манолов почетоха преди всичко хора на духа и пловдивчани, които си спомниха за делото му. Венец на гроба му поднесоха и от КТ "Подкрепа" - независимия синдикат, който той и Константин Тренчев учредиха в началото през февруари 1989 г.

Поетът плати висока цена за независимостта си и се наложи да живее в емиграция, заради преследванията на комунистическите власти. Той остана дисидент до последния си дъх, вярваше в свободата и се бореше за нея, споделиха близките му.

Поклон пред паметта му!