Около 750 бежанци пристигат в Германия всяка седмица, съобщи германският в. "Билд ам зонтаг", като се позова на данни на вътрешното министерство, предаде ТАСС.
 
743 бежанци са пристигнали в Германия от 22 до 28 април, съобщава изданието. За пръв път от много време мнозинството бежанци не са сирийци. Регистрирани са 114 граждани на арабската република, 168 са пристигнали от Афганистан.
 
Статистиката отговаря на тенденциите, отчетени през последните месеци. След затварянето на границата между Македония и Гърция, което на практика парализира "Балканския маршрут", бежанците в ЕС намаляват. Общо от началото на годината германската федералната гранична полиция е отчела пристигането на 110 000 търсещи убежище. През 2015 г. са пристигнали над 1 милион души.
 
В продължение на дълго време бежанците достигаха практически безпроблемно до Гърция от турска територия. На 18 март 2016 г. държавните и правителствените ръководители на ЕС и Турция постигнаха споразумение за прекратяване на незаконната миграция от Турция към ЕС и за законно презаселване на бежанци в Европейския съюз.
 
Сега обаче експерти се опасяват, че бежанците ще избират алтернативни маршрути и ще се опитват да стигнат до Европа от бреговете на африкански страни. По данни на медиите европейските чиновници се готвят да сключат споразумения с африкански правителства, подобни на споразумението с Турция, отбелязва ТАСС.